Een interview met Janine Jonker over duurzaamheid

Wat doet u voor een duurzaam Amersfoort?

Iedere maand vertelt een inspirerend persoon over duurzaamheid. Deze keer: Janine Jonker.

Sinds een jaar is Janine betrokken bij het oprichten van een energiecoöperatie in Amersfoort: Eemstroom.

Wat betekent duurzaamheid voor u?

“Bewust omgaan met energie, voedsel, kleding en geld. ‘s Avonds de verwarming op tijd uit, een vest aan als je het koud hebt, op gas koken en de wasdroger niet gebruiken. Voor voedsel komt het voor mij neer om niet méér te kopen en te koken dan je nodig hebt en de groenten kopen bij een biologische boerderij in Scherpenzeel, weinig vlees eten en gebruikmaken van groenten en fruit van het seizoen. Ik probeer ook in mijn kledingkeuze duurzaam te zijn, spullen af te dragen en niet na één seizoen mijn kleding weg te gooien. Zelfs in je geldbesteding kun je duurzaam zijn, door eerst te sparen voordat je iets koopt en geen lening af te sluiten.”

Wat doet u zelf voor een duurzaam Amersfoort?

“Ik zie enorm veel potentie voor de energiecoöperatie Eemstroom. Veel Amersfoorters denken na over
verduurzaming van hun buurt en proberen daar een gezamenlijk initiatief van te maken. Ik streef ernaar dat Eemstroom een platform wordt voor al deze initiatieven. Ik probeer zelf de verbindende factor te zijn, omdat ik denk dat je samen sterker bent. Wat ik ook heel waardevol vind, is dat iedereen kan meedoen, of je nu weinig of veel geld hebt.”

Wat wilt u zeggen tegen de inwoners van Amersfoort?

“Ben je bewust van duurzaamheid en help elkaar met ideeën. Als je eenmaal met het duurzaamheidsvirus bent besmet, is het zó leuk om er verder mee te gaan, in de eigen regio zelf energie te gaan opwekken en daar mede-eigenaar van te worden, waardoor je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen wordt. Duurzaamheid is geen geitenwollensokkengedoe meer maar past bij elke Amersfoorter.”

Bron: Samen duurzaam pagina van de Gemeente Amersfoort.